Työntekijöille ja vertaisohjaajille

Parisuhteen palikat -juliste, jossa on värikäs talo sisältäen parisuhteen eri osa-alueiden otsikoita.

Kohtaatko työssäsi parisuhteen kysymyksiä? Oletko työntekijänä perhepalveluissa, perheneuvolassa, terapeuttina, seurakunnassa, kunnalla tai järjestössä?

Koulutukset

PARISUHTEEN PALIKKATALON KUNTOKARTOITUS” – OHJAAJAKOULUTUS

 • UUSI AIKA: TO 29.9.klo 9 – 16.30 Ohjaajakoulutus erityisesti seurakuntien, järjestöjen ja kuntien työntekijöille sekä vertaisohjaajille.
 • Kuntokartoitus -keskustelua ohjaavat koulutetut rakkaustalkkarit. Rakkaustalkkareina voivat toimia vapaaehtoiset vertaisparit tai työntekijät.  Parisuhteen kuntokartoitus on pareille aina maksutonta.
 • Kouluttajana Kirkontalolla os. Eteläranta 8 Liisa Välilä Ilmoittautuminen 15.9.2022 mennessä.
 • Lisätietoja liisa.valila@evl.fi 040- 6881567

PARISUHDELUENNOT “PARIASIAA” SEKÄ “VIRTAA VÄLILLÄMME -SUHDEKURSSI”

 • to 18.8. klo 9.30 – 16 Ohjaajakoulutus seurakuntien työntekijöille ja vertaisohjaajille. Materiaaleista voit toteuttaa paikallisesti toteutetun luennon, kurssin tai verkkotapahtuman.
 • Materiaali sopii niin parisuhde – ja perhetoimintaan, diakonian ja nuorisotyön tapahtumiin
 • Koulutus maksuton, ateriat omakustanteiset, koulutus Helsingissä Kirkontalolla os. Eteläranta 8
 • Kouluttajana Liisa Välilä Ilmoittautuminen 1.8.2022 mennessä liisa.valila@evl.fi

AJANKOHTAISET UUTISET LÖYDÄT PARISUHTEEN PALIKAT – KOULUTUKSET FB – SIVUILTA (7) Parisuhteen palikat -koulutuksia ja materiaalia parisuhdetapahtumiin | Facebook

Vuorovaikutustaidot parisuhteessa-, Rikasta minua-, Sylikkäin- ja Parisuhteen palikat -koulutuksia työntekijöille ja vertaisohjaajille toteuttaa myös Parisuhdekeskus Kataja ry. Siirry Kataja ry koulutuskalenteriin linkistä: Kalenteri – Parisuhdekeskus Kataja


Materiaalit

In English: Building blocks of relationship

På svenska: Parrelationens och föräldraskapets klossar

Lataa ja tulosta uudet Parisuhteen palikat -materiaalit täältä (pdf)

Lataa Parisuhteen palikat -juliste

Lataa Parisuhteen palikat -kortti

Parisuhteen palikat -puista talo (työvälinettä) myy ja tuottaa Parisuhdekeskus Kataja ry. Tästä linkistä siirryt Kataja ry verkkokauppaan: Tilaa Parisuhteen palikat -talopaketti

Parisuhteen – ja vanhemmuuden palikat -materiaalia päivitetään parhaillaan. Palikat kortteja ja julistetta on myös ladattavina (pdf) yläpuolella. Materiaali tulee myös tilattavaksi Grano OY:n kautta:

Tilaa Parisuhteen palikat -kortit

Luentomateriaalit saat tilaamalla liisa.valila@evl.fi

Parisuhteen palikat muodostavat konkreettisen kuvan parisuhteesta. Tämä kuva:

 • tekee näkyväksi parisuhteen laaja-alaisuuden
 • antaa nimiä parisuhteen tärkeimmille alueille
 • virittää tarkastelemaan parisuhdetta eri alueiden näkökulmista
 • tekee näkyväksi parisuhteen osa-alueiden välisiä vaikutuksia toisiinsa

Vanhemmuus

Vanhemmuuden palikat – on yksi sovellus parisuhteen palikoista. Palikkatalon avulla voi pohtia omaa vanhemmuuttaan yleensä tai suhteessa tiettyyn lapseen. Lapsi voi olla minkä ikäinen tahansa.

Vanhemmuuden palikoiden nimet kuvaavat vanhemmuuden tärkeimmät elämänalueet ja antavat kokonaiskuvan vanhemmuudesta. Valkoisen palikan voi nimetä itse millä tahansa omaan vanhemmuuteen olennaisesti vaikuttavalla asialla.

Vanhemmuuden palikat – materiaali, kortit ja luennot, painottuu pienen /kouluikäisen lapsen ja hänen vanhempansa suhteeseen. Tästä painotuksesta huolimatta itse palikkatalo sopii vanhemman ja murrosikäisen suhteen pohdintaan. Materiaalia voi vapaasti käyttää erilaisissa vanhempain tilaisuuksissa.

Isovanhemmuus

Isovanhemmuuden palikat  kuvaavat isovanhemmuuden tärkeimpiä elämänalueita ja antavat kokonaiskuvan isovanhemmuudesta. 

Pienet tai isot lastenlapset kääntävät isovanhempien elämässä uuden lehden. Tilanteeseen sisältyy isoja ilon tunteita, mutta myös hämmennystä ja epävarmuutta. Aiempien sukupolvien toimintamallit eivät välttämättä enää päde, ja osasta opitusta olisi hyvä oppia pois.

Isovanhemmat tarjoavat lastenlapsille turvallisia rajoja ja rajatonta rakkautta, mutta joku raja on oltava. Isovanhempien on hyvä tunnistaa myös omat rajansa, kodissaan ja jaksamisessaan. 

Marssijärjestyskin kannattaa tarkistaa aika ajoin. Ensisijainen vastuu lapsesta ja oikeus kasvatukseen on lapsen vanhemmilla. Isovanhemmat tukevat heidän työtään, luottavat että oma lapsi pärjää vanhempana ja viettävät aikaa lastenlasten kanssa tekemällä asioita, joista itse nauttivat.

Seurustelu

Seurustelun palikat – on yksi sovellus parisuhteen palikoista. Seurustelun palikoiden nimet kuvaavat seurustelun tärkeimmät elämänalueet ja antavat kokonaiskuvan seurustelusta.

Seurustelun palikat -materiaalit: kortit ja luennot sopivat eri ikäisille seurusteleville pereille mutta myös serustelusta kiinnostuneille. Niitä voi vapaasti käyttää niin nuorten ja nuorten aikuisten ryhmissä: oppilaitoksissa, rippileireillä ja nuorisotyössä.

 >> Tilaa Parisuhteen palikat -paketti

>> Tilaa Parisuhteen palikat -kortteja

Huom. Kaikkea materiaalia ei ole Granossa valitettavasti nyt tarjolla. Parisuhteen palikat – materiaalia päivitetään parhaillaan. Mikäli tarvitset kortteja tms. ota yhteyttä liisa.valila@evl.fi


Videot


>> Kaikki Parisuhteen palikat -videot löydät täältä

Top