Kävimme vähän jo harjoittelemassa loman viettämistä etelän auringossa. Oli ihanaa olla yhdessä ilman aikataulua ja kiirettä. Ei tarvinnut miettiä kauppalistoja, pyykinpesua, ruoanlaittoa eikä mitään muutakaan arkiseen elämään liittyvää. Ainoa huoli oli aurinkorasvan levittäminen tasaisesti joka puolelle kehoa.
Hotelli oli hieno ja iso. Lomalaisia oli ympäri Eurooppaa ja taisi joukossa olla porukkaa jopa Yhdysvalloista asti. Oli perheitä pienten lasten kanssa, oli vanhuksia rollaattoreiden kanssa ja oli paljon, paljon pariskuntia, kuten me, rentoa lomaa viettämässä.
Aamiainen oli mielestäni päivän paras ruokailu. Kahvia sai tankata mielin määrin ja pöperöt pöydästä eivät loppuneet kesken. Nautimme rauhassa kahden hengen pöydässä aamiaista ja aamun rauhallisesta hetkeä. Ihmisiä oli ympärillämme paljon ja hälinää sen mukaisesti mutta se ei häirinnyt meitä yhtään. Oikeastaan oli ihanaa katsella kaikki ihmisiä ja ihmetellä ja arvuutella heidän elämänhistoriaansa.
Kevään kynnyksellä oli hyvä harjoitella lomalla olemista. Lomaharjoituksia on yhdessä tehty jo vuosia. Lomalle lähteminen ei ole ollut aina helppoa. Lomapeikko on livahtanut matkalle mukaan hyvää mieltä nakertamaan. Riidoilta ja mökötyksiltä ei ole aina vältytty.
Lomista ja niiden vaaroista kirjoitellaan usein lehtien sivuilla ja asiantuntijat kertovat miten ennakoida lomien karikot. Ehkä syytä onkin neuvoa ja opastaa, sillä tilastojen mukaan eroanomuksia laitetaan eniten vireille elo- ja tammikuussa, siis juuri pitkien lomien jälkeen. Psykoterapeutti, parisuhdekouluttaja Terhi Väisänen Kataja Parisuhdekeskuksesta neuvoo videolla, miten vältyä pettymyksiltä ja riidoilta. Voit katsoa sen täältä. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen puolestaan kirjoittaa lomavinkeistä täällä.
Lomalle lähteminen voi olla todella stressaavaa. ”No, et sä nyt noin paljon tavaraa tarvi mukaan”, kuka määrittelee mitä ja miten paljon matkatavaraa pakataan mukaan? Miten pakkaaminen tapahtuu? Siis kuka pakkaa? Odottaako toinen perheen aikuisista autossa, että muu perhe tulee mukaan kun toinen vanhemmista kerää vielä viimeiset tavarat kasaan. Onko lomalle lähtö koko perheen yhteinen lähteminen vai yhden miehen/naisen varassa tapahtuva “show”? Lähdetäänkö lomalle tiukasta aikataulusta käsin siten, että pakkaamiselle ja henkiselle valmistautumiselle ei jätetä riittävästi aikaa. ”Ehtiihän sitä sitten lomalla rentoutua”. Loma alkaa todennäköisesti heti kunnon murjotuksella.
Mitä siellä lomareissulla sitten tehdään? Kenen valinnat otetaan huomioon? ”Ai taasko sä haluat jonnekin museoon? Justhan me viime reissulla jo käytiin yhdessä, eikö se riitä?” Riidan saa aikaan oikeastaan mistä vaan, vaikka sitten siitä kuuluisasta hammastahnatuubista.
Pitäisikö lomalle lähteä pienen loman jälkeen. Outo ajatus, eikö? Ajattelen kuitenkin, että ennen lomalle lähtöä pitäisi osata hellittää riittävän ajoissa, siis työkuvioista ja muusta, ennaltaehkäistä pinnan palamista. Yleensä tämä kuvio menee juuri päinvastoin. Töissä raadetaan viimeisen asti hikipäässä, jotta työpöytä olisi tyhjä ja siisti ennen lomalle lähtemistä. Mutta olisiko se ihan mahdoton ajatus, että loma alkaisi jo ennen varsinaista lomaa?
Kun sitten koittaa päivä, jolloin tavarat on pakattu ja perhe valmiina lomaseikkailuun, pitäisi kaikilla olla hyvä ja iloinen mieli. Eikä vasta viikon murjottamisen jälkeen kun ensin on purettu kaikki mielen jännitteen kunnon riitaan. Loma on kuitenkin niin lyhyt aika, että siitä kannattaisi ottaa kaikki hyvä irti.
Ah, ihana loma! Sinua jo kovasti odottaen <3