Enkelin siiven sipaisuja

Joulukertomus on vangitseva kuvaus yhden perheen muotoutumisesta. Joosefin ja Marian rohkeus, uskollisuus ja määrätietoisuus antavat seuraamisen arvoisen esimerkin myös tämän päivän vanhemmalle. Molempien panosta tarvittiin epävarmojen aikojen keskellä yhtä lailla.

Maria pestattiin Messiaan äidiksi enkelivierailulla. Tytön hämmennys on käsin kosketeltava. Kuinka raskaaksi tuleminen ilman miestä on ikimaailmassa mahdollista? Enkelin sanoille, ”älä pelkää!”, oli totisesti tilausta. Odottamaton raskaus laittoi koko kyläyhteisön sekaisin: Marian täytyy valehdella meille kaikille.

Tuleva isä on vähintään yhtä hämmentynyt. Miten toimia juutalaisen lain edessä oikein, kun kihlattu on ennen aikojaan raskaana? Hylätäkö koko epäluotettavaksi osoittautunut morsian? Asiaa puntaroidessaan enkeli ilmestyy Joosefille ja kertoo tuoreelle isälle lapsen alkuperästä, nimestä ja tulevasta tehtävästä. Miehessä on aineista: hän ei jää sivullisena seuraamaan tapahtumien kehittymistä, vaan päättää ottaa Marian vaimokseen.

Mariakaan ei jää tuleen makaamaan, vaan lähtee syntyneen hälinän keskeltä sukulaisvierailulle. Elisabetin riemua uhkuvien sanojen on täytynyt lohduttaa mietteliästä Mariaa. Väestölaskennan aiheuttama matka Betlehemiin on senkin täytynyt olla nuorelle parille raskas. Ehkä Jeesus syntyi sen myötä ennen aikojaan?

Jumala ei jättänyt nuorta perhettä myllerryksen keskelle yksin. Hän lähetti Marian, Joosefin ja Jeesuksen luo paimenet, joiden sanojen todistusarvoon muu yhteiskunta ei luottanut. Mariaa kertomus enkelivierailusta kuitenkin lohdutti: Minun on täytynyt ymmärtää enkelin sanat oikein. Olen oikealla tiellä.

Seuraavaksi Jumalan huolenpito ilmestyy perheelle viisaiden miesten antamien lahjojen muodossa. Kuin tyhjästä Jerusalemiin saapuu tietäjäjoukko kalliine lahjoineen. Säikky Herodes on saada halvauksen. Mistä ihmeestä minulle on siinnyt kilpailija? Viekkaasti kuningas pyrkii saamaan selville nuoren kuninkaallisen olinpaikan. Juutalaiset toorantuntijat auttavat Herodesta: hallitsija tulee syntymään Betlehemissä.

Tietäjien jätettyä perheelle lahjansa, enkeli kehottaa heitä kiertämään Jerusalemin kaukaa. Samalla enkeli varoittaa Joosefia. Lapsen henki on vaarassa. Vie perheesi Egyptiin turvaan. Tässäkään asiassa Joosef ei turhia kuhnaile. Hän pakkaa tavarat jo samana yönä ja suuntaa kulkunsa Egyptiin. Ilman suitsuketta, kultaa ja mirhaa – kalliita myyntituotteita kaikki – matka Egyptiin ei olisi ehkä päättynyt niin onnellisesti kuin se meille evankeliumiteksteissä kuvataan.

Kolmannen kerran enkeli puhuu Joosefille Egyptin ajan ollessa päättymäisillään. Perheen on turvallista palata kotiin. Joosef ei jää arpomaan lähteäkö vai jäädä. Tavarat aasin selkään ja matkaan.

Nykyperheen elämä ei läheskään aina sisällä yhtä monta yliluonnollista elementtiä. Mutta saattaa arkeen muutama sanattomaksi jättävä enkelin siiven sipaisu sattua. Varsinkin näin joulun aikaan. Niitä kannattaa tarkkailla ja painaa visusti mieleen, kun sellainen osuu kohdalle.

Olen tuuminut pariuhdekriisin työstämistä toimivaksi parisuhteeksi väitöskirjaksi asti. Yhdessä sittenkin – Kokemukset erokriisistä, vertaistuesta ja muutoksesta parisuhteessa julkaistiin Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa vuonna 2012. Olen kirjoittanut myös Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjan, josta löytyy nimensä mukaisesti talletusohjeita rakkauden säästöpossuun. Järjestän työkseni parisuhdetapahtumia Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtajana.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top