Sujuvaa arkea

Kesän avioliittoleirikausi on aluillaan. Ensi viikonvaihteessa pidetään kauden ensimmäinen parisuhdetapahtuma Järvenpäässä. Mistä luennoilla ja pienryhmissä useimmiten puhutaan? Ainakin sujuvasta tai sujumattomasta arjesta. Hyvin pelittävien päivärutiinien on huomattu lisäävän perheenjäsenten onnea enemmän kuin odotuksia täyteen ahdetut lomamatkat tai ohikiitävät juhlahetket. Syykin tähän lienee selvä: suurin osa elämästä on sitä ihan tavallista arkea. Mutta mikä arjessa niin mättää?

Vallitseva ylikuormittava elämisen tahti johtaa helposti puhumisen vaikeuksiin. Ainakin meillä omia juttuja tehdään usein napit korvilla, eikä aina ehditä huolella kuuntelemaan, mitä toisella on oikeasti mielessä. Työn ja lapsiperheen yhteensovittaminen höystettynä odottamattomilla kriiseillä kuten työttömyydellä, läheisen sairastumisella tai kuolemalla kiristävät puolisoiden välit äärimmilleen. Kun tähän lisätään vielä epäreilu puolisoiden välinen kotityönjako tai vaikeus kertoa omista toiveista sille kaikkein rakkaimmalle, ei ihme jos välillä puristaa rinnasta.

Osalle tieto saattaa tuntua helpottavalta. Kaikki onnettomuus ja suru eivät aina osu kohdalle sattumalta. Joskus niinkin käy. Osalle vaikeuksista voidaan tehdä silti paljon. Monet parit panostavat tänä kesänä suhteensa hoitamiseen ja kertyneiden vaikeuksien selättämiseen. Osa osallistuu jopa avioliittoleireille. Leiriä voisi verrata ainakin kolmeen asiaan: säännölliseen puutarhan hoitoon, auton vuosihuoltoon tai taloremonttiin. Ihmettelen aina sitä, miten nopeasti puutarha täyttyy rikkaruohoista. Varsinkin alkukesän kiihkeimmän kasvukauden aikana. Polut eivät pysy niille ajatelluilla paikoilla ja yrttipenkit puskevat rikkaruohoja. Vähän niin kuin elämän ruuhkavuosina. Juuri silloin kun kasvu on tuoreinta ja elinvoimaisinta, myös arkea kiusaavat rikkakasvit yrittävät tunkea puhtaan kauneuden keskelle. Loppukesästä helpottaa huomattavasti.

Moni polvi ennen meitä on todennut saman: elämme etäämmällä Jumalasta kuin edeltäjämme. Sekin on yksi kulttuuriamme leimaava piirre. Riisumme arkeamme liikaa pyhästä. Miten sen suurimman käskyn ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” noudattaminen mahtuisi arkeen? Global Leadership Summitin (GLS) perustaja Bill Hybels on neuvonut: vietä Jumalan kanssa päivittäin 15 minuuttia aikaa heti aamusta. Istahda lempisohvallesi, paina silmät kiinni ja kuuntele, mitä Luoja tahtoo tänään sinulle sanoa. Lue siivu Sanaa ja anna lauseiden puhutella. Neuvo on osoittautunut monena aamuna riittävän helpoksi toteuttaa. Myös tällä seisahtumisella on arkea parantava vaikutus.

Olen tuuminut pariuhdekriisin työstämistä toimivaksi parisuhteeksi väitöskirjaksi asti. Yhdessä sittenkin – Kokemukset erokriisistä, vertaistuesta ja muutoksesta parisuhteessa julkaistiin Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa vuonna 2012. Olen kirjoittanut myös Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjan, josta löytyy nimensä mukaisesti talletusohjeita rakkauden säästöpossuun. Järjestän työkseni parisuhdetapahtumia Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtajana.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top