Excel edellä vai ”riittää, että on mukava”?

[avatar]

Millaisen kumppanin toivoisin löytäväni? Millainen ihminen olisi minulle sopiva? Näitä kysymyksiä pohditaan sinkkuvaiheessa, kun haaveillaan rakkaudesta ja parisuhteesta. Usein uutta suhdetta kaipaavia neuvotaan kirjoittamaan lista siitä, millainen oman unelmakumppanin toivoisi olevan .

Koska tämä pohdinta on ollut minulle ajankohtaista, olen keskustellut näistä listoista ystävien ja tuttavien kanssa. Toisinaan mielipiteet ovat kärjistyneet ja sukupuolittuneet. ”Te naiset olette niin vaativia. Teillä on 10 kohdan excel-taulukot, joista ruksaatte treffeillä miehille plussat ja miinukset. Meille miehille riittää, että toinen on mukava ja siitä tykkää.”

Väitän, että jokaisella kumppania etsivällä on mielessään oma excel-taulukkonsa, on hän siitä itse tietoinen tai ei. Sekin, joka sanoo: ”ei muulla ole väliä, kunhan viihdytään hyvin yhdessä”, toivoo tulevalta kumppaniltaan monenlaisia asioita. Jokainen meistä arvostaa tiettyjä asioita ja pitää toisia ei-toivottavina. Tykkääminen ja se, että yhdessä on hyvä olla, ovat tietenkin kaikista tärkeimpiä, mutta pelkästään niiden varassa ei suhde aina kanna.

Hyvässä ja kestävässä parisuhteessa ovat kolme osa-aluetta tasapainossa keskenään: tunne, intohimo ja järki. Avaan näitä vähän tarkemmin tässä videopätkässä: paulan parisuhdevinkit/mistä koostuu hyvä parisuhde. Rakkauden roihu ja intohimon hehku ovat ilman muuta kaiken perusta eikä niiden mittaamiseen tarvita mitään listoja. Sydän kertoo – ja muu keho myös. Edellä mainitut sinkkuvaiheessa kirjoitetut excelit zoomaavatkin järkipuoleen. Ei tietenkään riitä, että toinen osaa puhua tunteistaan, jos en ole rakastunut häneen. Mutta siinä vaiheessa, kun olen, sillä on jatkon kannalta ihan ratkaiseva merkitys.

Ja kyllä, minulla oli oma ecxelini. Se oli kylläkin muistikirjan takaosaan käsin kirjoitettu. Se oli täynnä oikeita ja minulle tärkeitä asioita, kuten:

  • toivon, että Hän tulee hyvin toimen perheeni ja rakkaimpien ystävieni kanssa
  • hänellä on halua ja kykyä selvittää asiat puhumalla
  • hän harrastaa liikuntaa ja pitää huolta terveydestään
  • hän tykkää olla kanssani mökillä
  • hän haluaa sitoutua minuun ja suhteeseemme.

Tärkeää on, että tiedät mitä toivot. Ovatko ne asiat listattuina kirjallisesti vai vain omassa päässäsi, ihan sama. Kunhan olet tietoinen niistä asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä ja arvokkaita. Kun elämä sitten kuljettaa eteesi hyvältä tuntuvan ihmisen, voit arvioida uudestaan, mitkä ovat kohtia, joista voit joustaa tai luopua ja mitkä ovat asioita, joista on tärkeää pitää kiinni. Ja mitä enemmän kohtia saat ruksattua, sitä parempi ennuste.

Työroolissani olen perheneuvoja, perhepsykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti. Työssäni kohtaan ihmisiä ja suhteita rakkauden roihun eri vaiheissa. Yksityiselämässäni olen pitkästä avioliitosta leskeytynyt aikuinen nainen, joka ihmettelee ja ihastelee uuden parisuhteen alkuvaiheita. Blogeissani katselen maailmaa näistä kahdesta näkökulmasta ja niitä sopivasti sekoitellen.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top