Asettumisia

“Miten sen nyt sanoisi”, alkoi viesti, jonka sain. “Olen huomannut, että sinun on jollain tavalla vaikea asettua “.

Muistan viestin vieläkin, vaikka siitä on aikaa. Vastasin viestin lähettäjälle aika nopeasti, hämmentyneessä ja ärtyneessä tunteessa. Selittelin jotakin. Meni kaksi viikkoa ja lähetin uuden viestin. Kirjoitin yhden sanan: Kiitos.

Jotain tapahtui. Niiden kahden viikon aikana opin pitämään sanasta asettuminen. Sana hiipi ajatuksiini eri hetkissä.  Katselin olemistani asettumisen näkökulmasta. Asettumista aikaan, paikkaan, tilaan, ihmiseen, suhteeseen ja itseen. Aloin kysyä itseltäni olenko nyt tässä? Olenko, vaikka tunne olisi hankala tai ajatus kiireestä painaisi päälle?

Tekevä mieli ja oleva mieli on termejä, jotka auttavat hahmottamaan ihmismielen tapaa olla. Tekevä mieli saa liikkeelle ja pyrkii päämäärään. Päämäärä pysyy mielessä kunnes se on saavutettu. Olevan mielen kykyjä on tarkastella yksityiskohtia, synnyttää kosketus tunteisiin ja ottaa kokemus sellaisenaan hyväksyvästi vastaa. Oleva mieli asettaa hetkeen.

Tiesin tämän teoriassa, mutta ehkä olin jäänyt kiireloukkuun. Yritän löytää siitä jotakin ymmärrettävää. Kuulun niihin, jotka rakastavat alkuja -uusia suunnitelmia, tavoitteita ja ideoita. Odotan uusia aamuja, päiviä, viikkoja, kuukausia ja vuosia. Odotan kohtaavani uusia ihmisiä, ajatuksia, tunnelmia ja maisemia.  Mutta, sitten tulee se mutta.

Kuulun myös niihin, jotka ovat vaarassa elää elämää tulevaisuudessa.

Olen opetellut asettamaan itseni hetkeen. Olen opetellut katsomaan tilaa, mihin menen ja missä olen. Olen opetellut aistimaan hetken sykettä, koittanut poimia sen ja hengitellä samaan tahtiin. Olen löytänyt yhden ajatuksen, joka on rauhoittanut. Ajatus on jotenkin tällainen: “Nyt minun paikkani on juuri tässä” tai ” Olen oikeassa paikassa”.

Asettuminen on myös suhdekysymys. Olen katsellut ihmisiä pidempään. Olen tuntenut, että minun arvokkain tehtäväni on nähdä se ihminen tai ne ihmiset, jotka maailmankaikkeus on minun viereeni sillä hetkellä tuonut. Mitään muuta tehtävää minulla ei sillä hetkellä ole, kaikki merkittävä on läsnä.

Aika on sekä mielentila että arvojen näyttämö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen psykoterapeutti ja perheneuvoja. Nautin musiikista, kirjallisuudesta, liikunnasta ja luonnosta.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top