Tärkein ihminen?

Tempoilevan arjen keskellä yritän tasaisin väliajoin karsia elämästä turhan tuuheat rönsyt. Samat asiat jäävät vuodesta toiseen keikkumaan laihtuneelle muistilistalle. Puoliso on elämäni tärkein ihminen. Vaikka olosuhteet muuttuvat, hän keikkuu uskollisesti arjessani. Miten välittää toiselle tärkeyden kokemus? Lupausten kiinnipitäminen esimerkiksi rahankäytöstä tai kotiintuloajoista ovat osoittautuneet yllättävän tärkeiksi. Lasten kanssa liittoutuminen ei kannata, sillä samalla puolella oleminen kertoo arvostuksesta toisen vanhemmuutta kohtaan. Ja seksi suhteen ainutlaatuisuudesta muihin suhteisiin verrattuna.

Olen huomannut, miten vähän on enemmän. Arkisten asioiden keskittynyt kuunteleminen tai sipaisut ohimennen. Ne tekevät ihmisen onnelliseksi, samoin vaatimustason alentaminen. Aamukahvin keittäminen ja kupillisen juominen yhdessä on yllättävän kuuluva viesti arkirakkaudesta. Hyvää on myös siunauksen toivottaminen toiselle ennen kodin ovesta ulos ampaisemista.

Suhde kaipaa auton, puutarhan ja talon tavoin säännöllistä perushuoltoa. Myös perustuksiin kannattaa silloin tällöin kiinnittää tavallista tarkempaa huomiota. Kerrotaan kahdesta rakentajasta, joista toinen rakensi talon hiekalle, toinen kalliolle. Hiekalle rakentaminen oli monella tapaa kätevää: talon paikan pystyi tasoittamaan vaivattomasti. Työ eteni joutuisasti. Rakentamiseen tarvittavat materiaalit olivat lähes käden ulottuvilla. Talo oli hetkessä valmis.

Toisen rakentajan työ oli huomattavasti hitaampaa: kallion muokkaaminen rakennusta varten vei aikaa. Se kysyi hermoja ja pitkäjänteisyyttä. Tuntui, ettei huolellinen työ valmistu ikinä. Monet taloon tarvittavat aineet piti joko lohkoa kalliosta tai tuoda paikan päälle muualta. Lopulta tämäkin talo oli valmis.

Aurinkoisella säällä molemmissa on vaivatonta asua. Rakennustapaerot paljastuvat usein vasta elämän myrskyssä. Ja jokainen meistä löytää joskus itsensä tilanteesta, jossa hyvät neuvot ovat kalliit. Saan usein perheen parissa työskenteleviltä ammattilaisilta saman viestin: perheeseen sitoutuminen on ohuempaa kuin ennen. Liian moni on tietoinen parisuhteen riskeistä. Parisuhteen palikkatalossa suhteeseen sitoutuminen muodostaa talon perustan. Siksi sen asettelemiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sitkas eteen tulevien vaikeuksien voittaminen hitsaa kahta ihmistä yhteen. Yhtä lailla kuin ne välähdyksenomaiset huikaisevat onnen hetket.

Olen tuuminut pariuhdekriisin työstämistä toimivaksi parisuhteeksi väitöskirjaksi asti. Yhdessä sittenkin – Kokemukset erokriisistä, vertaistuesta ja muutoksesta parisuhteessa julkaistiin Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa vuonna 2012. Olen kirjoittanut myös Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjan, josta löytyy nimensä mukaisesti talletusohjeita rakkauden säästöpossuun. Järjestän työkseni parisuhdetapahtumia Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtajana.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top